Vägtrafikledning
Vägtrafikledning
Vad är vägtrafikledning?
Vägtrafikledaren ansvarar för säkerheten och framkomligheten på vägarna, men också för att informera om olyckor eller andra hinder som kan uppkomma plötsligt.
För att kunna leda trafiken i alla olika lägen krävs förstås att vägtrafikledaren har koll på vad som händer på vägarna. Till sin hjälp har de ett vägtrafikledningssystem dit en rad olika informationskällor är kopplade. Vägtrafikledaren får information i systemet om bland annat stillastående fordon, köer och hastigheter via de sensorer och kameror som finns ute på vägarna. De får även information från SOS, räddningstjänst och polis, samt trafikanter som ringer in till centralen. Väglag och annan väderdata rapporteras också in, både via automatiska väderstolpar och de entreprenörer som driftar vägarna. Trafikverket och kommuners data om arbeten på eller vid väg rapporteras också in i systemet. Med hjälp av informationen kan vägtrafikledaren hålla koll på vad som händer ute på vägarna och när det är dags att vidta åtgärder.
Vid säkerhets- och framkomlighetspåverkande händelser i trafiken kan vägtrafikledaren ta till åtgärder så som att kryssa körfält, skicka ut vägassistansen till platsen eller leda om trafiken. När det behövs vidareförmedlar de även information till räddningstjänsten för att effektivisera deras räddningsinsatser.
Ett annat viktigt verktyg för vägtrafikledning är trafikinformation. Informationen kommuniceras via flertalet kanaler, exempelvis de variabla vägskyltarna, Sveriges radio, navigeringstjänster och Trafiken.nu. Med hjälp av informationen kan trafikanter undvika hala vägar, långsamma köer och avstängda avfarter.
För att ta del av vägtrafikledningscentralens trafikinformation i realtid, besök Trafiken.nu.
Vägtrafikledarens förlängda arm
Vägtrafikledning sker inte bara digitalt, utan görs också fysiskt ute på vägarna med hjälp av vägassistans. I Stockholm finns ett flertal vägassistansfordon redo att rycka ut när akuta hinder uppstår i Stockholmstrafiken. Vägassistansen dirigeras av vägtrafikledarna och målet med deras jobb är precis som för resterande delar av Trafik Stockholm att skydda trafikanter och säkerställa en så god framkomlighet som möjligt.
Vägassistansförarnas uppgift är att hjälpa till vid enklare haverier, bensinstopp och att undanröja hinder i trafiken. Fordonen används också för att skydda vid olyckor, då de är utrustade med stort påkörningsskydd baktill. Vissa fordon är alltid stationerade i närheten av de större vägtunnlarna som Södra och Norra länken för att säkerställa säkerheten i tunnelsystemen.
Variabla meddelandeskyltar
Via trafikledningssystemet kan vägtrafikledaren också styra digitala skyltar på vägarna. De gäller både skyltar med info om trafikpåverkande arbeten längs med vägarna och de skyltar som hänger ovanför körfälten och visar hastighetsbegränsningar och avstängda körfält.
De skyltar som visar hastighetsbegränsningar och eventuellt stängda körfält levererar också in information till vägtrafikledningscentralen via sensorer. Vid högt trafikflöde så varnar systemet automatiskt, och sänker den rekommenderade hastigheten på platsen.